Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον

Συνέντευξη στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό 

Μαθητές του σχολείου μας, στο πλαίσιο της δράσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», παρουσίασαν τις εργασίες τους στη ραδιοφωνική εκπομπή "Πρωινή Ενημέρωση" στο Δημοτικό Ραδιόφωνο των Ιωαννίνων. Χωρισμένα σε τρεις ομάδες, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις πρωτοβουλίες τους, να μοιραστούν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους και να αποδείξουν ότι η νέα γενιά έχει φωνή και λόγο στα κοινωνικά δρώμενα.

Η πρώτη ομάδα (Γαλήνη-Ιωάννα Βαζάκα, Όλγα – Μαρία Μαργαρίτη) μίλησε για τον μύκητα που έχει προσβάλλει τα πλατάνια της περιοχής μας. Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα με μεγάλη διάδοση, το οποίο οδήγησε το Δασαρχείο Ιωαννίνων να προβεί στην κοπή και κάψιμο των μολυσμένων δέντρων σε όλη την παραλίμνια περιοχή.

Η δεύτερη ομάδα (Δημήτρης Σακκάς, Χρυσάνθη Τουφίδη) μίλησε για τη μόλυνση του νερού και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη ζωή των ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος.


Η τρίτη ομάδα (Χρυσαφένια Βαρβάλα, Αποστολία Δούλια),  
μίλησε για την μόλυνση που προκαλούν τα αποτσίγαρα που πετούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον. 



Συνέντευξη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ΒΗΜΑ TV και στην εκπομπή ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Δύο μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ο Ορφέας Γκόκης της Β΄τάξης και ο Πολύβιος Βασιλειάδης της Γ΄τάξης, παραχώρησαν συνέντευξη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό  ΒΗΜΑ TV και στην εκπομπή ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ. 

Οι μαθητές μας μίλησαν για τις εργασίες που ανέλαβαν να κάνουν μαζί με τις ομάδες τους στο πλαίσιο του προγράμματος "Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον" που πραγματοποιείται στο σχολείο μας τη φετινή χρονιά  και απάντησαν στις ερωτήσεις που τους έθεσε η δημοσιογράφος.

Πρόκειται για ένα βίντεο και ένα άρθρο, τα οποία προέκυψαν μετά από έρευνα, συνεντεύξεις με ειδικούς και, βέβαια, μετά από πολύ προσωπική  εργασία.

Συγχαίρουμε τους μαθητές μας για τον κόπο τους αλλά και τον μεγάλο ενθουσιασμό με τον οποίο εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται, ως νέοι πολλά υποσχόμενοι δημοσιογράφοι.

Μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο.










Επίσκεψη στο Ερευνητικό Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας


Στις 12/12/2024, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης "Κλιματική αλλαγή: Οι μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφου για το περιβάλλον" αλλά και του Ομίλου Χημείας, οι μαθητές του Ομίλου Χημείας μαζί με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Την ομάδα των μαθητών μας υποδέχθηκε ο καθηγητής κ. Βασίλειος Σακκάς, υπεύθυνος του εργαστηρίου και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του. Ο κ. Σακκάς μοιράστηκε μαζί μας σημαντικές πληροφορίες για το πρόγραμμα "Σύγχρονες προσεγγίσεις διασφάλισης της ποιότητας των υδάτων μέσω της αξιοποίησης βιώσιμων διεργασιών" που αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των υδάτων. 
Συγκεκριμένα, οι μαθητές μας παρακολούθησαν διάφορες αναλυτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση μολυσματικών ουσιών στο νερό, όπως η υγρή χρωματογραφία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είχαν την ευκαιρία μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε παιχνίδια, γρίφους και άλλες δραστηριότητες, να αντιληφθούν τις διαδικασίες ανάλυσης που εφαρμόζονται για τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων. 
Ήταν μια πολύ εποικοδομητική επίσκεψη, διότι οι μαθητές μας αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν κάποιες πειραματικές προσεγγίσεις που αφορούν στην επεξεργασία και αξιοποίηση των αποβλήτων προκειμένου να προκύψουν νέα χρήσιμα υλικά (πχ. η απομόνωση κιτρικού οξέος από φλούδες λεμονιού). Οι πειραματικές διαδικασίες που παρακολούθησαν οι μαθητές μας ανέδειξαν τη σύνθετη χημεία που εμπλέκεται στην επεξεργασία αποβλήτων, κατανοώντας καλύτερα την αξία της αναλυτικής χημείας και τις πρακτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα.








Έρευνα και Παρατήρηση στον Μόλο για την ασθένεια των πλατάνων

Την Πέμπτη 5/12/2024, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης "Κλιματική αλλαγή: Οι μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφου για το περιβάλλον", μαθητές του σχολείου μας, με τη βοήθεια του κ. Ρ. Τσιακίρη, έκαναν επιτόπια παρατήρηση για την ασθένεια των πλατάνων στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης μας.
Συγκεκριμένα, εντόπισαν δέντρα που κόπηκαν και συζήτησαν τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να γίνει αυτό, καθώς ο μόνος τρόπος να σταματήσει η ασθένεια του μονοχρωματικού έλκους είναι να κοπούν τα δέντρα που έχουν προσβληθεί αλλά και τα υγιή διπλανά τους. 
Έμαθαν για την προσπάθεια που γίνεται να αποκατασταθεί η παραλίμνια ζώνη της πόλης, φυτεύοντας νέα δέντρα που είναι ανθεκτικά, δεν προσβάλλονται από την ασθένεια και είναι πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον της περιοχής, όπως σφένδαμα και βελανιδιές. 
Ο κ. Τσιακίρης περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους διαπιστώνουν την ασθένεια, όπως ξερά κλαδιά αρχικά στη μία πλευρά του δέντρου, με την προσβολή να συνεχίζεται και στα υπόλοιπα κλαδιά, ολική νέκρωση του δέντρου, ενώ στα προσβεβλημένα δέντρα παρατηρείται μεταχρωματισμός του ξύλου σε χρώμα καστανόμαυρο και τόνισε ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμ με το να μην πληγώνουμε τα δέντρα, να παρατηρούμε τις αλλαγές που γίνονται σε αυτά και να ειδοποιούμε το Δασαρχείο.
Οι μαθητές, ως δημοσιογράφοι, κατέγραφαν με λεπτομέρειες όλα τα στοιχεία της έρευνας που έκαναν με τη βοήθεια του ειδικού.







Στελέχη του Δασαρχείου Ιωαννίνων, την Παρασκευή 22/11/2024,  μετά από πρόσκλησή μας  επισκέφθηκαν το σχολείο μας και ενημέρωσαν μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ3 για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, που οδηγεί στον θάνατο τον ανατολικό πλάτανο που φύεται στην Ελλάδα. Ο πλάτανος αποτελεί ένα αναντικατάστατο αιωνόβιο δέντρο με πλούσια σκιά που δεσπόζει και διακοσμεί πλατείες, πάρκα και χώρους αναψυχής σε όλη τη χώρα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα και την ιστορία του κάθε τόπου. 
Τα τελευτάια χρόνια όλοι έχουμε παρατηρήσει την αλλαγή στο τοπίο, τόσο στην πόλη μας και στο παραλίμνιο μέτωπο, όσο και σε άλλες περιοχές, όπως στην παραποτάμια βλάστηση του ποταμού Λούρου.
Οι δασολόγοι κ. Ρήγας Τσιακίρης, η κ. Σπυριδούλα Ζώη και η κ. Σταυρούλα Σέλη, δασολόγοι, ενημέρωσαν τους μαθητές μας για την ασθένεια που οφείλεται στον μήκυτα Ceratocystis platani, τη διάδοση και την αντιμετώπισή της. Μας εξήγησαν ότι ο σημαντικότερος παράγοντας της διάδοσης της ασθένειας είνια οι ανθρώπινες δραστηριότητες και ανέλυσαν τα βήματα που έχουν γίνει  μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Πέρα από την αισθητική, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, καθώς οι ρίζες αυτών των δέντρων προστάτευαν πολλές περιοχές από τις πλημμύρες, ένα πρόβλημα που γίνεται ακόμη πιο έντονο με την κλιματική αλλαγή.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε συζήτηση, θέτοντας τις δικές τους ερωτήσεις και καταγράφοντας τις απαντήσεις των ειδικών. 
Τελικά υπήρχε μια νότα αισιοδοξίας ότι ακόμη μπορούμε να σώσουμε τον πλάτανο, αν όλοι ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στο πρόβλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Cigarette butts and environmental pollution

  Cigarette butts and environmental pollution  – Ένα βίντεο για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις γόπες των τσιγάρων, στο πλαίσιο της δρά...