Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Το νερό στο φυσικό περιβάλλον και η συμβολή του στην υγεία μας

  Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια το αγαθό αυτό βρίσκεται σε ανεπάρκεια, παρ’ ότι ένας παρατηρητής που θα ατένιζε τη Γη από το διάστημα θα τη χαρακτήριζε ως “γαλάζιο πλανήτη” λόγω του άφθονου νερού που την καλύπτει. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που βρίσκεται στη φύση αποτελεί το θαλασσινό νερό.

Συγκεκριμένα:

  • Το 97,39% των υδατικών αποθεμάτων είναι το θαλασσινό νερό
  • Το 2,01% το αποτελούν οι πάγοι
  • Το 0,58% τα υπόγεια νερά
  • Το 0,02% είναι λίμνες και οι ποταμοί
  • Το 0,02% υπάρχει στην ατμόσφαιρα υπό μορφή υδρατμών
  • Το γλυκό νερό είναι το 2,6% της συνολικής ποσότητας

  • Το σώμα μας και το νερό: Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό των ζώντων οργανισμών. Ένα μεγάλο ποσοστό της μάζας του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Το ποσοστό αυτό δεν είναι σταθερό για όλους τους ανθρώπους αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το φύλο, η ηλικία, ο βαθμός παχυσαρκίας, η ορμονική κατάσταση του σώματος κτλ. 
  • Το νερό και η υγεία: Μολονότι το νερό δεν είναι θρεπτική ουσία, είναι ουσιώδες για τη ζωή αφού μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς που χρειάζονται. Διατηρεί επίσης τον όγκο του αίματος και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Δύο τρίτα περίπου του νερού περιέχονται στα κύτταρα του σώματος. Ένα τρίτο περίπου βρίσκεται στα αιμοφόρα αγγεία και μια μικρή ποσότητα βρίσκεται μεταξύ των κυττάρων και παρέχει ελαστικότητα στους ιστούς.
Πηγές: iatropedia.gr 
            deyamp.gr
            

5 σχόλια:

  1. Όσες πληροφορίες χρειάζεται κανείς σε πολύ σύντομο κείμενο
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  2. Προκειμένου να τεκμηριωθούν όλα τα παραπάνω, ιδίως τα σχετικά ποσοστά, είναι, κατά τη γνώμη μου, απαραίτητη η παράθεση των αντίστοιχων πηγών. Έτσι, ο αναγνώστης θα μπορεί να αντιπαραβάλει το περιεχόμενο του άρθρου με την αρχική πηγή, αλλά και να προχωρήσει στην περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, αν βέβαια ο ίδιος το επιθυμεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

2019 - 2020. Η φονική χρονιά, όπου κατακάηκε η Αυστραλία.  Μία από της μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του αιώνα. Η Αυστραλία υποφέρει σ...