Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Έξυπνες πόλεις

 

Τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών οι οποίες υποστηρίζουν την δημιουργία έξυπνων πόλεων (smart cities). Το γεγονός αυτό, αποτελεί σημαντικό κλειδί στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την διασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη για τις επόμενες γενιές, κάτι που αποτελεί ηθική υποχρέωση μας. Μερικές πόλεις στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να επιτύχουν αυτόν τον σκοπό. Μία από αυτές είναι τα Τρίκαλα, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά της Θεσσαλίας και αποτελούν πρωτοπόρο στην έξυπνη οργάνωση και εξυπηρέτηση των πολιτών με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα:

  • Υλοποιήθηκε πρόγραμμα έξυπνου φωτισμού LED με εξοικονόμηση ενέργειας έως και 60% σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα οδοφωτισμού.
  • Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών, με το οποίο επιτυγχάνεται η απεικόνιση των περιβαλλοντικών συνθηκών και του επιπέδου ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο.
  • Κέντρο διαχείρισης της πόλης, σε συνδυασμό με έξυπνη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης, με σκοπό τον εντοπισμό διαρροών.
  • Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων με σκοπό τον έλεγχο της πληρότητας των κάδων απορριμμάτων για την αποφυγή υπερχειλίσεων.  
Με όλα τα παραπάνω επιτυγχάνεται η προστασία του περιβάλλοντος και ο περιορισμός των επιπτώσεων της πόλης στο φυσικό περιβάλλον.


Τα Τρίκαλα αποτελούν παράδειγμα για τις άλλες πόλεις της Ελλάδας, που θα πρέπει να προωθήσουν τις τακτικές εφαρμογής έξυπνων λειτουργιών και το συμφέρον για το περιβάλλον.

Πηγές:e-trikala.gr
          trikalacity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

2019 - 2020. Η φονική χρονιά, όπου κατακάηκε η Αυστραλία.  Μία από της μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του αιώνα. Η Αυστραλία υποφέρει σ...