Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Κλιματική αλλαγή: εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;

 Σήμερα, η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που απαιτούν άμεση λύση. Μα για να σώσουμε τον πλανήτη μας, δεν αρκεί μόνο η ενημέρωση και η ανησυχία για τον επείγον αυτό θέμα. Ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να δράσουμε! Αλλά τι μπορούμε άραγε να κάνουμε εμείς ο έφηβοι;


 Στην πραγματικότητα έχουμε πολλές επιλογές, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε. Εάν ο καθένας μας φαιρόταν σε καθημερινή βάση λίγο πιο προσεκτικά από ότι συνήθως, θα παρατηρούσαμε μεγάλη αλλαγή. Κάποια από τα απλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε έιναι τα εξής:

  • Να εξοικονομούμε ενέργεια επιλέγονας έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μεταφοράς όπως το ποδήλατο ή τα πόδια, αντί για το αυτοκίνητο, το οποίο μολύνει πολύ την ατμόσφραιρα με τους ρύπους που παράγει. Ακόμη, αν λόγω καιρικών συνθηκών αυτό δεν είναι δυνατό, τότε το λεωφορείο, για παράδειγμα, είναι προτιμότερο από το αυτοκίνητο, αφού μεταφέρει πολλούς ανθρώπους σε ένα μόνο όχημα, και συνεπώς μολύνει λιγότερο.
  • Να μην αφήνουμε ηλεκτρονικές συσκευές "ανοιχτές" όταν δεν είναι απαραίτητο, καθώς αυτό είναι σπατάλη ενέργειας. Για παράδειγμα, όταν αφήνουμε το κινητό μας να φορτίζει όλο το βράδυ καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια από ότι χρειάζεται. Ακόμα κι όταν ο φορτιστής δεν είναι συνδεδεμένος στο τηλέφωνό μας, σπαταλά ηλεκτρικό ρεύμα!
  • Να μην χρησιμοποιόυμε ενέργεια όταν δεν είναι αναγκάιο. Ας πούμε, η μείωση του θερμοστάτη κατά 1°C θα μπορούσε να μειώσει τον λογαριασμό ενέργειας μιας οικογένειάς κατά 10% - και ο καθορισμός χαμηλότερης θερμοκρασίας τη νύχτα και όταν τα μέλη βρίσκονται εκτός σπιτιού θα τον μείωνε ακόμη περισσότερο.
  • Να κλείνουμε τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας - αυτό θα εξοικονομήσει πολλά λίτρα νερού.
  • Να επιλέγουμε το ντους αντί για το μπάνιο, καθώς χρησιμοποιεί έως και τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια καθώς και πολύ λιγότερο νερό.
  • Να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων, εάν διαθέτουμε (και μόνο όταν είναι γεμάτο), αντί να πλένουμε τα πιάτα με τα χέρια, καθώς οι μοντέρνες αυτές συσκευές καταναλώνουν λιγότερο νερό και ενέργεια. Αυτό θα είναι έτσι κι αλλιώς προτιμότερο και λιγότερο κουραστικό για εμάς!
 Συνεπώς, μπορούμε να δράσουμε και να προστατέψουμε τον πλανήτη μας με πολλούς και διάφορους τρόπους, οπότε, καθώς είμαστε ενημερωμένοι, είναι πια καιρός να αρχίσουμε! Ας μη ξεχνάμε ότι προστατεύοντας τη Γη, ουσιαστικά προστατεύουμε τον ίδιο μας τον ευατό!


Πηγές: https://ec.europa.eu/clima/sites/youth/what-about-you_el  https://ec.europa.eu/clima/sites/youth/solutions_el                  https://ec.europa.eu/clima/citizens/climate-tips/tips-your-home_el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

2019 - 2020. Η φονική χρονιά, όπου κατακάηκε η Αυστραλία.  Μία από της μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του αιώνα. Η Αυστραλία υποφέρει σ...