Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Πως αλλάζουν οι βροχές;

 
Κλιματική αλλαγή

Με τον όρο κλιματική αλλαγή ( climate change ) εννοούμε κάθε μεγάλης διάρκειας αλλαγή του κλίματος (μέσου καιρού) που βιώνει μια δεδομένη περιοχή.


Πλημμύρες

Με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής υπάρχουν πολλές αλλαγές σε διάφορους τομείς. Μία αλλαγή παρατηρείται στην βροχόπτωση. Οι ωκεανοί εξακολουθούν να θερμαίνονται και το επίπεδο της θάλασσας διαρκώς ανεβαίνει. Η θερμότητα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ασκούν ήδη την επίδρασή τους στους ανθρώπους. Με τις διάφορες λοιπόν μεταβολές αυξάνεται ο κίνδυνος πλημμυρών.



Βροχοπτώσεις στα δάση

Από την άλλη, ελαττώνεται η υγρασία και κατ’ επέκταση μειώνονται οι βροχοπτώσεις όταν τα δάση είναι ομβρόφιλα και μειώνεται η δυνατότητα εμπλουτισμού των υπόγειων νερών. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις συνθήκες ξηρασίας σε άλλες περιοχές, γεγονός που καθιστά το έδαφος ξηρότερο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ολοένα και ξηρότερο έδαφος μειώνει την ποσότητα των υδάτων που εισέρχεται σε ζωτικούς πόρους γλυκού νερού. Μπορούμε βέβαια να προσθέσουμε ότι έχουμε πολύ συχνότερα «επεισόδια» πολύ υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρότερων βροχοπτώσεων επίσης είναι πολύ πιθανό οι τροπικοί κυκλώνες να συνοδεύονται από ανέμους μεγαλύτερης έντασης και μεγαλύτερα ποσά νερού.



Το μέλλον

Μια έρευνα αξιοποίησε τα πιο πρόσφατα κλιματικά μοντέλα, τα οποία έδειξαν ότι η μετάβαση από το χιόνι στη βροχή θα συμβεί δεκαετίες νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, με τις μεγαλύτερες εποχικές αποκλίσεις να εμφανίζονται το φθινόπωρο. Για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κεντρική Αρκτική θα αρχίσει να βιώνει περισσότερες βροχές παρά χιόνια το φθινόπωρο ήδη από το 2070 ή και το 2060, σε περίπτωση που δεν περιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα. Προγενέστερα μοντέλα τοποθετούσαν αυτό το σημείο καμπής στο 2090.


Συνέπειες

Από την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι την τήξη του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους, την κατακρήμνιση οδικών δικτύων και τη μαζική λιμοκτονία των ταράνδων και των καριμπού που ζουν στην περιοχή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επιτάχυνση της υπερθέρμανσης της Αρκτικής θα μπορούσε να αυξήσει και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως είναι οι πλημμύρες και οι καύσωνες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, προκαλώντας μεταβολές στους αεροχειμάρρους.


Δικτυογραφία

https://www.in.gr/2021/11/30/b-science/perivallon-b-science/klimatiki-allagi-anisyxitiki-ereyna-provlepei-oti-vroxi-tha-antikatastisei-taxytera-xioni-stin-arktiki/

https://m.naftemporiki.gr/story/1434060/i-auksimeni-broxoptosi-logo-tis-klimatikis-allagis-de-simainei-aparaitita-perissoterous-udatinous-porous

https://www.protothema.gr/stories/article/1155929/klimatiki-allagi-o-efialtis-pou-ginetai-pragmatikotita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

2019 - 2020. Η φονική χρονιά, όπου κατακάηκε η Αυστραλία.  Μία από της μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του αιώνα. Η Αυστραλία υποφέρει σ...