Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Κλιματική αλλαγή vs Δασικές περιοχές

 Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα δάση

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ένα φαινόμενο αισθητό σε όλους. Μία από τις πιο άμεσες και ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο είναι οι δασικές πυρκαγιές. Οι συνθήκες ξηρασίας που συχνά επικρατούν ευνοούν την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών καθώς και τις μεγαλύτερες εκτάσεις που καίγονται. Στην πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου παρατηρήθηκαν τα εξής :

  • Αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών για την περίοδο 2021-2050 και 100% μεταξύ 2071-2100.
  • Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημέρες) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημέρες) την περίοδο 2071-2100.
  • Προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη.
  • Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη. 
  • Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη ορατές στη χώρα μας με τις καταστροφικές πυρκαγιές που βιώσαμε τα καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Παραδείγματος χάρη, το καλοκαίρι του 2007 2,5 εκατομμύρια στρέμματα.



    Απέναντι λοιπόν στο εχθρικό περιβάλλον που δημιουργούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει αντίδραση, καθώς τα δάση πλήττονται από την κλιματική αλλαγή ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και μία από τις πρώτες γραμμές άμυνας απέναντι σε αυτή. Θα ήταν πολύ εποικοδομητικό να οργανωθούν διάφορες δράσεις αναδάσωσης και ενημερωτικά σεμινάρια για να μάθουν οι πολίτες πώς να συμπεριφέρονται όταν επισκέπτονται ένα δάσος τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

    2019 - 2020. Η φονική χρονιά, όπου κατακάηκε η Αυστραλία.  Μία από της μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του αιώνα. Η Αυστραλία υποφέρει σ...