Τρίτη 3 Μαΐου 2022

 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου


Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η διαδικασία μέσα από την οποία θερμική ακτινοβολία ενώ απορροφάται από την ατμόσφαιρα διαχέεται εκ νέου και ακτινοβολείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Εξαιτίας των αερίων που βρίσκονται στο ''θερμοκήπιο'' του πλανήτη μας δεν υπάρχει η δυνατότητα εξόδου της ακτινοβολίας, συνεπώς η ακτινοβολία εγκλωβίζεται και επιστρέφει ξανά στη γη. Με αυτόν τον τρόπο υπερθερμένεται ο πλανήτης και οδηγείται στην κλιματική αλλαγή. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δημιουργείται από τα αέρια θερμοκηπίου που επιτρέπουν την δίοδο της ακτινοβολίας του Ηλίου προς τη Γη, αλλά δεν επιτρέπουν την ακτινοβόληση θερμότητας από τη Γη προς το διάστημα. Η εισερχόμενη ακτινοβολία έχει μικρό μήκος κύματος και περνάει, ενώ η εξερχόμενη  έχει μεγάλο μήκος και δεν περνάει, όπως και σε ένα θερμοκήπιο, εξ' ου και το όνομα του φαινομένου.



Αλλά ας κοιτάξουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο πιο απλά. Σκεφτείτε ένα θερμοκήπιο. Τα τοιχώματα ενός θερμοκηπίου είναι συνήθως από γυαλί ή πλαστικό. Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται λόγω της ιδιότητας τους να επιτρέπουν στην ορατή και στην υψηλής συχνότητας υπέρυθρη ακτινοβολία να εισχωρήσει. Κάποιο κομμάτι των ακτινοβολιών αντανακλάται από το έδαφος και τα φυτά και επιστρέφει από εκεί που ήρθε, ενώ κάποιο κομμάτι απορροφάται με αποτέλεσμα αυτά να θερμαίνονται. Έτσι και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου  το εσωτερικό του θερμοκηπίου/της Γης, θερμαίνεται και εκπέμπει χαμηλής συχνότητας υπέρυθρη ακτινοβολία. Σε αντίθεση με την ορατή και την υψηλής συχνότητας υπέρυθρη ακτινοβολία, η χαμηλής συχνότητας υπέρυθρη δεν μπορεί να διαπεράσει τα τοιχώματα του θερμοκηπίου! Κάποιο κομμάτι της θα απορροφηθεί από τα τοιχώματα, κάποιο κομμάτι της θα ανακλαστεί, το αποτέλεσμα όμως είναι ότι η ακτινοβολία δεν μπορεί να διαφύγει, και έτσι το εσωτερικό της Γης θερμαίνεται περαιτέρω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

2019 - 2020. Η φονική χρονιά, όπου κατακάηκε η Αυστραλία.  Μία από της μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του αιώνα. Η Αυστραλία υποφέρει σ...