Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ζώα

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ζώα

Σήμερα η κλιματική αλλαγή θεωρείται μία από τις σοβαρότερες απειλές όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για την χλωρίδα και την πανίδα. Τα ζώα έχουν "χτυπηθεί" από την κλιματική αλλαγή σε πολλές περιοχές της Γης, σχεδόν σε όλες τις ηπείρους. Περισσότερα από 700 είδη πτηνών και θηλαστικών επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση της θερμοκρασίας.

ΦΙΔΙΑ

Στη Μοζαμβίκη, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια αλλαγή στην κατανομή των δηλητηριωδών φιδιών επειδή ορισμένες περιοχές δεν είναι πλέον κατάλληλες για τον ανθρώπινο πληθυσμό. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος από δάγκωμα φιδιού έχει αυξηθεί στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.

ΠΤΗΝΑ

Πολλά είδη πουλιών εξαρτώνται από περιβαλλοντικές ενδείξεις, όπως οι αλλαγές θερμοκρασίας και εποχής. Αυτές οι ενδείξεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλάζουν και γίνονται ενοχλητικές, στέλνοντας στα πουλιά μπερδεμένα στοιχεία. Επιπλέον, τις τελευταίες δύο δεκαετίες περίπου, τα πουλιά γεννούν τα αυγά τους νωρίτερα από το συνηθισμένο.

ΘΑΛΑΣΣΑ

Οι θαλάσσιες χελώνες χάνουν τις περιοχές φωλιάς τους επειδή η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει περίπου 50 cm. 

Δυστυχώς, προβλέπεται ότι πολλά είδη καρχαριών θα αρχίσουν να κινούνται προς τα βόρεια, κοντά στις βρετανικές ακτές, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού των ωκεανών. Τα βρετανικά ύδατα μπορεί να γίνουν το σπίτι σφυροκέφαλων και μεγάλων λευκών καρχαριών καθώς μεταναστεύουν από τις ισπανικές ακτές και τη Μεσόγειο. 

Η κλιματική αλλαγή κινείται με ανησυχητικό ρυθμό, με αποτέλεσμα ορισμένες φάλαινες και δελφίνια να μην μπορούν να προσαρμοστούν. Δεν βρίσκουν πλέον πηγές τροφίμων εκεί που
συνήθιζαν.  

Οι επιστήμονες έχουν επίσης παρατηρήσει μια μείωση του πληθυσμού των ψαριών. Εκτός από την υπεραλίευση, η θέρμανση των ωκεανών έχει επηρεάσει αρνητικά το 9% του πληθυσμού των ψαριών. Τα μεγάλα ψάρια είναι πιο πιθανό να ληφθούν, αφήνοντας τα μικρά ψάρια που δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν στα θερμότερα νερά του ωκεανού. Επιστήμονες παρατήρησαν ότι η θέρμανση των υδάτων ωθεί τα ψάρια να μεταναστεύσουν ή να γεννήσουν νωρίτερα μέσα στο έτος: αυτό μπορεί να τα εκθέσει σε περισσότερες βακτηριακές ασθένειες και παράσιτα που γίνονται πιο μεταδοτικά στα θερμαινόμενα νερά. Όλα αυτά επηρεάζουν τον αριθμό των ψαριών και την ποιότητά τους, κάτι που με τη σειρά του έχει μεγάλο αντίκτυπο στα έσοδα πολλών οικογενειών που επιβιώνουν από το ψάρεμα.

ΑΛΛΑ

Στην Αφρική, οι ελέφαντες είναι πολύ ευαίσθητοι στην άνοδο της θερμοκρασίας και κατά συνέπεια προσβάλλονται από νέες ασθένειες. Χρειάζονται επίσης μεγαλύτερες ποσότητες νερού, το οποίο επίσης γίνεται σπάνιο λόγω της ξηρασίας και της ερημοποίησης. 


Στον Βόρειο Πόλο, οι πάγοι λιώνουν γρήγορα, γεγονός που απειλεί τη ζωή των πολικών αρκούδων λόγω της πιο περιορισμένης πρόσβασης στην τροφή τους.


ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ

Επιπλέον, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που πλέον καταγράφονται κατά τους πρώτους μήνες της άνοιξης, η χειμερία νάρκη πολλών ζώων, λήγει γρηγορότερα. Κατά συνέπεια, διαταράσσεται η αναπαραγωγική τους ρουτίνα, μεταβάλλοντας τον κύκλο ζωής τους.

ΝΕΕΣ ΑΣΘΕΝΙΕΣ

Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στο κλίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών στα ζώα, με την πιθανότητα αυτές οι ασθένειες να εξαπλωθούν στον άνθρωπο

Η μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, υποστηρίζει ένα φαινόμενο γνωστό ως «υπόθεση θερμικής αναντιστοιχίας», που είναι η ιδέα ότι, καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, εμφανίζεται μεγάλος κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες σε ζώα προσαρμοσμένα σε ψυχρό κλίμα, όπως οι πολικές αρκούδες, ενώ ο κίνδυνος για τα ζώα που ζουν σε θερμότερα κλίματα εμφανίζεται καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Η υπόθεση προτείνει ότι μικρότεροι οργανισμοί όπως τα παθογόνα λειτουργούν σε ένα ευρύτερο φάσμα θερμοκρασιών από τους μεγαλύτερους οργανισμούς, όπως οι ξενιστές ή τα ζώα.



ΠΗΓΕΣ:

https://www.maxmag.gr/perivallon/oi-synepeies-tis-klimatikis-allagis-sta-zoa/

https://news.nd.edu/news/global-warming-likely-to-increase-disease-risk-for-animals-worldwide/

https://www.fawco.org/global-issues/environment/environment-articles/4111-climate-change-and-its-impact-on-animals

https://www.globalcitizen.org/en/content/climate-change-is-threatening-animals-far-more-tha/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

2019 - 2020. Η φονική χρονιά, όπου κατακάηκε η Αυστραλία.  Μία από της μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του αιώνα. Η Αυστραλία υποφέρει σ...